Oriveden maltilliset talebanit


Koukku ja mato by reetta
September 5, 2009, 12:28 am
Filed under: Uncategorized | Tags:

Olen ajatellut.

Ehkä onkin niin, että: Kokeminen on alitajuista assosiointia. Alitajuinen assosiointi synnyttää fiiliksiä. Runo tekee alitajuiset assosiaatiot näkyviksi purkamalla kokemuksen. Kas näin runo tuottaa/toisintaa fiiliksen. Eli ehkä runo olisi olemisen huomaamista ja tiedostamista (kato perkele, maailmankaikkeus) ja ehkä siksi parempaa kuin oleminen. Ainakin toisinaan. Ainakin Rauhaniemessä.

Myös kurssikeskusta olen ajatellut. Raisa käytti Jyväskylän ja Tampereen haarakonttoreiden välillä käydyssä puhelinkeskustelussa sanaa työpäiväkirja. Se tuntuu koko ajan paremmalta tarkoitukselta tälle tässä näin. On vielä sellainen olo, että puhuu yksikseen pimeällä pihalla ja koko piha kuulee muttei puhu, mutta olisi niin kivaa, jos: tulisi lukijoita, keskustelua, räjähdyksiä, karkauksia: jos sana todella olisi vapaa: jos tämä voisi olla se meidän opiston vinttikerroksen keittiö, jossa ei ollut ikkunoita mutta jossa poksauteltiin mieliä kuin kuplamuovia vain.

Ehkä emme ole myöskään yksi henkilö, olemmeko, Mr. Jones? Jos olen vaikka RP.

RP

(Noista aiemmista kirjoittajan näkee, kun klikkaa vasemmalta jommankumman nimeä. Näkyviin jää vain tekstit, jotka ao. hlö on tehnyt.)

Advertisements

2 Comments so far
Leave a comment

Sait ajattelemaan.
Runon paremmuudesta olemiseen, onko tuon perusteella se runo-osuus/kirjoittamisosuus pakollinen, eikö olemista voi huomata ja tiedostaa muutenkin? Eli voiko olla täydesti kirjoittamatta? Ja mihin siitä johdutaan jos voi; mun johto ainakin menee taas miksauksiin aka ‘miksi kirjoittaa’.

(Lausuttuna niin, että sanojen välissä olisi joku erisnimi, esim. Mr Jones, eikä kuten Miksi vaivautua lausutaan.)
((Fonetiikka maailmankatsomuksemme ilmaisijana. Ei mikään epämerkittävä ero.))

Fiiliksestä. En hyväksy runon perustuvan vain siihen, mutta osaan huonosti mutista mihin muuhunkin. Joku teoreettinen elementti. Vai onko te-el:it vain keinoja, joilla fiilistä rakennetaan? Sanoja? Anna tähän sanoja?
Kun on runoja joista ei varsinaisesti tule mikään fiilis, mutta niistä tykkää; miksi niistä tykkää?

Reettayoumakemyheartbeat.
Talebanit eli talkkarit roks!

Comment by Raisa

Talkkarit! Voi pojat! Vastaan heti ennen kuin maltan edes syömään ryhtyä.

“Eli voiko olla täydesti kirjoittamatta?” Näen tän ehkä niin, että kuvitellaanpa hernekeittopurkki. Mikolla on se perinteinen purkinavaaja, Terhillä sähkökäyttöinen, Babetella taltta ja vasara, Jaskalla ei ole mitään. Kaikki saavat purkin auki paitsi Jaska, mutta Jaskaa se ei harmita, koska Jaska on allerginen herneille. Ha! ELI: Joku varmasti voi olla täydesti olemassa vaikka vain ajattelemalla lujaa, joku urheilee tai maalaa, ehkä joku osaa tehdä niin muka koko ajan luonnostaan. Mut minä en kyllä pysty. Tai ainakin se palaminen, joka kirjoittaessa syntyy, on niin nautinnollista, että jos se onkin pelkästään hyvä harrastus niin olkoon, koska kyllä elämälle on aika vaikea keksiä parempaa arvoa kuin viihdearvo.

Selvennän vielä, vaikka varmaan hoksasitkin, etten tarkoita fiiliksellä jotain selvästi johonkin suuntaan varautunutta tunnetta vaan yleensä olemassa olemisen kokemusta, jonka ilme vaihtelee. Sekin on kyllä totta, että kyllähän esim. jotkut runot tuntuu välittävän ensisijaisesti oivallusta (ajatellaan vaikka jotain kamalia aforisminkaltaisia) ja kai ne silti on runoja. Ja varmasti tähän löytyis vaikka mitä esimerkkejä. Mut tällä hetkellä ainakin minä pyrin runossa siihen, että saisin piiritettyä yhden olemisen asennon yhteen runoon, miten hajanainen se sitten onkaan (ja yleensä se sisältää myös tavallisuuden ja olemassa olemattomuuden tunnetta, eli jotain negatiivista varausta, oon huomannu).

Päätä vähän huimaa heitellä näin, mutta ehkä se on ihan hyvä taktiikka julkiseen keskusteluun olla käymättä niitä valmiiksi itsensä kanssa :) (Varsinkin, kun valmis on aika korni käsite, jos kyse ei oo wokista. Jota muuten syöksyn syömähän NYT.)

Comment by reetta
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: